9η Μαΐου, Ημέρα της Ευρώπης

Διακήρυξης Σουμάν».

Σε ομιλία του στο Παρίσι το 1950, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν πρότεινε μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, η οποία θα απέτρεπε κάθε ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών. Όραμά του ήταν η δημιουργία ενός υπερεθνικού ευρωπαϊκού οργάνου που θα διαχειριζόταν κεντρικά την παραγωγή άνθρακα και χάλυβα. Η Συνθήκη για την ίδρυση του οργάνου αυτού υπεγράφη έναν μόλις χρόνο μετά. Η πρόταση του Σουμάν θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

66 χρόνια μετά και με αφορμή τον εορτασμό της «Ημέρας της Ευρώπης», διοργανώνεται στη χώρα μας πλήθος εκδηλώσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε  το Δελτίο Τύπου που έχει εκδοθεί από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο των εορτασμών της 9ης Μαΐου, δρομολογήθηκε και μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία επικοινωνίας με τίτλο “Η Ευρώπη στην περιοχή μου 2016” (#EUinMyRegion) που στοχεύει να ενθαρρύνει τους πολίτες να ανακαλύψουν και να μάθουν περισσότερα για τα έργα που συγχρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στην περιοχή τους.

Συμμετέχουν πάνω από 20 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Για πρώτη φορά, φέτος, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν έργα, να ενημερωθούν γι’ αυτά και να μοιραστούν εμπειρίες και εικόνες μέσα από 4 διαφορετικές πρωτοβουλίες:

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την κεντρική ιστοσελίδα του ΕΣΠΑ

Διαμοιράστε το
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail